Refleksja o PRL-u - Józef Sadurski - relacja świadka historii [TEKST]
Nie oceniam PRL-u negatywnie w stu procentach, bo to by było z mojej strony nieuczciwe. Mieliśmy wszyscy świadomość, że przemysł jaki był rozgrywany miał służyć określonym celom, to nie żadna tajemnica. Ale jednocześnie ten przemysł zapewniał ludziom pracę. Płace może nie były duże, ale dzisiaj dla ludzi z wykształceniem zarobki są w stosunku do cen wcale nie wyższe, jeżeli nie gorsze. Ludzie pracują za tysiąc, a czasami niecałe tysiąc złotych do ręki. W sensie politycznym natomiast sytuacja była o tyle nieprzyjemna, że zdecydowanie zbyt dużo ludzi uczciwych skazywano i to nawet na karę śmierci. W moim odczuciu to był wielki skandal, działo się to pod dyktando pewnych ludzi, nie sądzę, żeby wymyślili to sami Polacy. Oceniam to zdecydowanie negatywnie. Audycje telewizyjne w tamtych czasach były jednak na wyższym poziomie niż dzisiaj,...