Ulica Krawiecka - Zdzisław Suwałowski - relacja świadka historii [TEKST]
Krawiecka to była najbiedniejsza ulica żydowska. Przechodziłem nią setki razy, z Kalinowszczyzny nie było innej drogi. Z ulicy Towarowej wychodziło się na Kalinowszczyznę, z Kalinowszczyzny na ulicę Białkowska Górka, później była Sienna, koło kierkuta i wychodziło się na ulicę Krawiecką koło Zamku. Krawiecką szło się pod Grodzką Bramę, Żydowską Bramę. Z Grodzkiej Bramy zjeżdżało się na dół, tam się droga rozwidlała na Szeroką, Kowalską, Podwale, Krawiecką i na Zamek, ale nie było tego połączenia co teraz jest. Z Krawieckiej zapamiętałem ogromną biedotę, to były slumsy. Z Siennej się wchodziło, tam był taki placyk i wchodziło się w Krawiecką. Na tym podgórzu był taki duży mur pobudowany, jakby wzmacniający tą górę, do tego były podoklejane drewniane i blaszane,...