Stosunki polsko-żydowskie - Zdzisław Suwałowski - relacja świadka historii [TEKST]
Kiedyś matka zostawiła mnie z bratem, żeby pilnować siostry, ona była z grudnia, a to był może styczeń, luty. Ona leżała na beciku na stole, ja z bratem spierałem się o coś, i przez ten stół się spieraliśmy i zwaliliśmy ją z tym becikiem na podłogę, ona z tego płaczu aż przestała oddychać. Ja wybiegłem z tym becikiem na podwórze i zacząłem krzyczeć, a w tym samym domu co my mieszkali Żydzi. To była kamienica żydowska, właścicielka nazywała się Sura Lichtensztain. Na pomoc przybiegły Żydówki i ocuciły ją, uratowały dziecko. Jeśli chodzi o Żydów, którzy byli moimi sąsiadami, to nie mogę powiedzieć o nich złego słowa, natomiast jeśli chodzi o pasiaków, to widziałem taki moment kiedy Niemiec dawał Polakowi kij i kazał bić Żyda, Polak i Żyd byli jeńcami. Polak odmówił bicia tego Żyda,...