Ratowanie Żydów przez Polaków - Zdzisław Suwałowski - relacja świadka historii [TEKST]
To była wielka tajemnica. Pod 39 na Kalinowszczyźnie mieszkała kobieta o nazwisku Chudzikowa, ona przechowywała niejednego Żyda, ale wielu, nie wiem dokładnie ilu. Ktoś ją wydał, tych Żydów wyłapali, a ją na Majdanek zabrali, była w pasiakach, sam ją widziałem, nie wiem czemu ich ukrywała, może chciała zyskać na tym. Chudzikowa przechowywała też prawdopodobnie córkę Birkmana - on miał garbarnię na Towarowej 41, bo jak Chudzikową złapali, to ja widziałem tam tą Żydówkę. Ona ją trzymała w takiej szopie, obok tej szopy była kuźnia Kleczki. Po aresztowaniu Chudzikowej sąsiedzi zaczęli grabić tą szopę, tam był torf, węgiel. Pod tym były położone dość grube baliki, okazało się że tam był schron, dół taki, wyścielony słomą, tam jakieś pierzyny były. I przez te baliki zobaczyli, że tam coś białego widać. Rozsunęli te baliki a tam człowiek, pamiętam to...