Morderstwa popełnione na Żydach - Zdzisław Suwałowski - relacja świadka historii [TEKST]
To było koło cmentarza, tam gdzie mur cmentarny od strony zachodniej, tam też moi rodzice są pochowani, to tam ludzie zaczęli krzyczeć, że trup leży, no to my z chłopakami biegniemy. To było tak po naszemu zwane Marciniaka pole. Podchodzimy i widzimy, że leży trup, na murze dużo krwi, człowiek leży z całkowicie rozbitą głową. Zebrało się sporo ludzi, mężczyźni kazali wszystkim uciekać. Oni chcieli sprawdzić kto to jest czy Polak czy Żyd, chcieli sprawdzić czy jest obrzezany czy nie, bo po twarzy nie można było poznać, była zmasakrowana. On musiał być bity głową w ten mur, bo mur był zabryzgany krwią. To był Żyd, a ludzie posądzali, że taki J. O. go zabił. Drugi taki przypadek w niedużym odstępie czasu był przy ścieku Bystrzycy, tam gdzie ścieki z Kalinowszczyzny ściekały do Bystrzycy, tam była taki rów. Ja spałem wtedy u...