Kalinowszczyzna i jej mieszkańcy w czasie wojny i przed wojną - Zdzisław Suwałowski - relacja świadka historii [TEKST]
Na placu, na obecnym skwerku gdzie jest targowica, była budowa schronów, robili okopy, wybudowane były zygzakiem. Pamiętam z tego okresu nazwisko Sandłak albo Sendłak, był cieślą, był jednym z pracowników którzy budowali te schrony, mieszkał na Towarowej 27. Ten Sandłak w czasie nalotu chwycił za siekierę i zaczął grozić, po paru minutach zaczęli bombardować to miejsce. Zabili go tuż przy jego domu, to miejsce to był tak zwany Ogród Mokszanowskiego, tam był pusty plac, były tylko budynki na Towarowej numer 21, 22, 25 budynku nie było, dopiero 27. On właśnie mieszkał na Towarowej 27. Pod 58 na Kalinowszczyźnie mieszkał Edward Rząd, zbieżność nazwisk z takim Rządem który był granatowym policjantem. Ten Edward Rząd był właścicielem dużego czynszowego domu, miał trzy sklepy - tekstylia, masarnię i łokciowy, gdzie sprzedawał materiały. W masarni...