Historia zniszczonej bóżnicy - Zdzisław Suwałowski - relacja świadka historii [TEKST]
Z tą bóżnicą jest taka historia, że oczerniają Polaków, że to oni ją zniszczyli, a to nieprawda. Bóżnica była na ulicy Towarowej, tylko tak jakby w głębi tej ulicy, pod adresem Towarowa 17. Wówczas płynęła tam Bystrzyca i ona była postawiona w kierunku tej Bystrzycy. Ja widziałem jak we wrześniu zajechali Niemcy samochodami, może dziesięć samochodów, może więcej, na taki plac, bo tam była targowica, duży plac na którym dzisiaj jest skwerek jordanowski. Byli w mundurach lotniczych, nie takich normalnych wermachtowskich, ale w lotniczych. Przyjechało ich może dziesięciu, może piętnastu, ta grupa żołnierzy skierowała się do tej bożnicy, tam były różne malowidła, rzeźbione meble, tak jak u nas konfesjonał, takie wysokie ozdobne meble. Były tam bardzo długie ławy. Na ścianach były takie plafony, takie trójkąty, ta cała budowa miała specyficzny wygląd, były...