Pobyt w Wiedniu. Życie na emigracji w USA - Genowefa Hochman (z d. Puterman) - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W Wiedniu byliśmy jakiś czas. Poszliśmy do konsulatu, myśmy mieli te papiery tam przyszykowane, byliśmy tam chyba ze dwa miesiące i pojechaliśmy do Stanów. [Wyjechaliśmy z dziećmi, ale syn] Michał został w Austrii jeszcze, bo on chodził do dentysty, chciał skończyć leczenie. Przyjechał do Stanów w marcu. W Stanach mąż poszedł do pracy, nie było problemu, [starszy] syn poszedł do stacji krwiodawstwa, bo jeszcze musiał nostryfikować dyplom – był lekarzem. Michał początkowo pracował w muzeum, a później poszedł na studia, bo miał nieskończone – on geografię studiował w Lublinie – na uniwersytecie w Pennsylvanii dostał dyplom i później pracował [w departamencie ochrony środowiska]. Pracował tam trzydzieści lat, po trzydziestu latach już dostał emeryturę i teraz zajmuje się śpiewem. Starszy syn nostryfikował [dyplom] we...