Andrzej Zdunek - relacja świadka historii [TEKST]
Krystyna Modrzewska (Frenkiel z domu Mandelbaum), „Trzy razy Lublin”, Marzec 1968, emigracja 1. Pierwsze kontakty z Krystyną Modrzewską i jej tekstami Był rok '90 albo '91. Jeden z moich kolegów z Wydawnictwa Lubelskiego, pan Andrzej Woytowicz, współpracował przy zakładaniu Wydawnictwa „Panta” i zaproponował mi do przejrzenia tekst Krystyny Modrzewskiej, byłego antropologa z Uniwersytetu Marii Curie- Skłodowskiej, która mieszkała w Szwecji. Wydawnictwo „Panta” podjęło się przygotowania książki „Trzy razy Lublin”. Przeczytałem ten tekst z wielkim zainteresowaniem, ale miałem ambiwalentne uczucia, dlatego że z jednej strony był to tekst bardzo ważny, dotykający różnych spraw lubelskich, z drugiej strony zawierał bardzo bezkompromisowe oceny...