Szare Szeregi - Jadwiga Raabe - fragment relacji świadka historii [TEKST]
SZARE SZEREGI Jak ja szłam do szkoły, czy ze szkoły wtedy szłam i widziałam jak padali ci, w tych pasiakach. Na Majdanek prowadzili. Rano do pracy, po południu już z pracy. Był straszny mróz. Każdy był ciepło ubrany. Czapę tam na uszy naciągał, w ciepłych butach. A jak widzieliśmy, że tam prowadzili ich z pracy, tam na Majdanek, do tego obozu, jak padali ze zmęczenia. Przepraszam, jak padali ze zmęczenia. Co raz to ktoś padał. To czterech podbiegało i za ręce i nogi... To tutaj gołe ciało było. Więc dla takiej dziewczynki młodej to był przerażający widok. Żeby ludzie ludziom coś podobnego robili... Tam w tych podziemiach, jak byłam w Szarych Szeregach, miałam wtedy 15-cie lat, to jeżeli byli jacyś tam ranni, czy chorzy młodzi ludzie, którzy tam są związani z...