Inflacja i ceny żywności na przełomie lat 80. i 90. - Sergiusz Kuźmiuk - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Więc dla porównania. Rok 1988. Mąka żytnia, podstawowa do chleba cena 24,70. Pierwszego października 1989 roku, ta że mąka kosztuje 340 złotych. 20 listopada, ta że mąka kosztuje 494 złote. 5 -tego grudnia tego samego roku, kosztuje już 592 złote. Cukier. Marzec 1989, 203 złote kilogram. 1 październik 1989 - 2170 złotych, a styczeń 1990 - 4985 złotych. 22 styczeń 1990 roku - 6310 złotych. Mąka pszenna, do bułek, typ 650, 1 styczeń 1990 roku - 1139 złotych a 22 styczeń 2507 złotych. Tak wyglądała inflacja. Proporcjonalnie rosły też ceny pieczywa, ale to trzeba było wszystko opanować....
CZYTAJ DALEJ