"Dylemat moralny współczesnego poety” - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Lublin stał się miastem, gdzie Miłosz był bardzo pozytywnie postrzegany, widziany, analizowany i świętowany. Kiedy Miłosz przyjechał do Lublina 10 czerwca [19]81 roku, równocześnie na UMCS-ie Polonijne Centrum Kulturalno-Oświatowe zorganizowało sesję poświęconą literaturze emigracyjnej. Brałem udział w tej sesji i referowałem o twórczości Miłosza, ale w wymiarze moralno - światopoglądowym; tytuł mojego referatu był dokładnie taki: „Dylemat moralny współczesnego poety”. Mówiłem o Miłoszu jako poecie, który przypomina nam w tych trudnych sytuacjach dziejowych potrzeb[ę] bycia sobą. Dylemat „być lub mieć” w tamtej rzeczywistości był bardzo charakterystyczny i bardzo ważny, Miłosz wielokrotnie poprzez swoją twórczość stawiał akcent na słowo i znaczenie „być”, a nie na „mieć”. Zresztą sam doświadczył losu emigranta i wiedział, że owszem, „mieć” jest dobrze, ale nie jest to najważniejsze w życiu. Dzięki...