Sprawa dojrzewała znacznie wcześniej - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Ponieważ] Miłosz był stale obecny na KUL-u poprzez swoje teksty poddawane nam do lektury i analizy przez profesor Sławińską i [prof.] Zgorzelskiego, to dla nas nie było wielkim zaskoczeniem, że naraz jest propozycja [przyznania mu] honoris causa na KUL-u. Natomiast gdyby się zestawiło daty, to [było zaskoczeniem]. 8 listopada 1980 roku Senat Akademicki postanowił przyznać tytuł doktora honoris causa Miłoszowi, a Nobel został przyznany 9 października, czyli miesiąc wcześniej. Myślę, że Nobel spowodował tylko przyśpieszenie tego faktu, a sprawa dojrzewała znacznie wcześniej i była czymś naturalnym....