Prof. Jerzy Święch i badania nad twórczością Miłosza - Jerzy Bartmiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jeśli chodzi o UMCS, to my mamy świetnych specjalistów od Miłosza, należy do nich przede wszystkim profesor Jerzy Święch, który prowadził wykłady o Miłoszu od bardzo dawna i te wykłady cieszyły się ogromnym wzięciem. Ja sam nie uczestniczyłem w nich, ale na przykład moja żona była zachwycona wykładami pana profesora Jerzego Święcha o Miłoszu właśnie. On go dogłębnie analizował, wielokrotnie, długo, przez lata całe. Literaturę emigracyjną zresztą również, Herlinga-Grudzińskiego i Gombrowicza. Profesor Święch jest znakomitym specjalistą, znawcą, i Miłosz miał w nim ambasadora doskonałego w środowisku UMCS-u....