Znaczenie twórczości Miłosza w życiu osobistym - Jerzy Bartmiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja tylko okazjonalnie sięgam do Miłosza i zawsze znajduję u niego coś na moment, w którym potrzebuję takiego duchowego wsparcia. On zawsze dostarcza mi i inspiracji, i pewnego rodzaju takiego potwierdzenia. Ja bardzo sobie cenię jego przekłady Biblii i mam na szafce przy łóżku „ Księgi pięciu megilot” i sobie czytam. Są świetne te przekłady, ponieważ jest tam odnowiony język biblijny. Miłosz ma poczucie godności słowa. To jest słowo, które ma w sobie dostojeństwo, powagę, przystawalność do tej jednak nierozpoznawalnej do końca sfery, tej drugiej rzeczywistości, jak to on określił kiedyś. I to jest jeden zespół tekstów, które bardzo cenię, ale przecież to banał, że cenię – to są po prostu znakomite teksty, znakomite przekłady. Drugi rodzaj tekstów, poza poetyckimi, to są jego eseje, one są świetne. W swoim czasie mój przyjaciel Antoni Pilch, lutnista, ofiarował mi wydania paryskie Miłosza. „Kultura” paryska wydała...