Wykorzystanie tekstów Miłosza w pracy dydaktycznej - Jerzy Bartmiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mam całą listę ulubionych tekstów Miłosza, które świetnie mi się sprawdzają w mojej pracy dydaktycznej. Jest taki jeden osobliwy tekścik Miłosza – „Piosenka o końcu świata”. Z tym tekstem wiąże się moja przyjaźń z pewną młodą damą, dzisiaj już doktorem, a wtedy studentką pierwszego roku na polonistyce. W pokoju 122 na Humanistyce, taka nieduża salka, ja prowadzę zajęcia z analizy tekstu i proponuję tekst „Piosenki o końcu świata” do lektury i takiej refleksji, no i koniec końców do analizy i interpretacji. Jest to tekst o tym, że koniec świata się już zbliża i tylko staruszek wie, przewiązując pomidory, że to już się staje, ale tu wszystko dokoła toczy się wesoło. Niesłychany jest kontrast pomiędzy powagą sytuacji i sposobem przeżywania tej sytuacji przez tych uczestników. Staruszek, który jest swego rodzaju porte-parole autora, ma świadomość tego i przyjmuje pogodnie to, co się dzieje, jego nie przestrasza koniec świata, bo...