Około 6000 osób można będzie tam przyjąć - Józef Zięba - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Dotarła do mnie wiadomość, że Miłosz ma przyjechać do Lublina bo KUL mu doktorat honoris causa przyznał. No ja już po prawie dziesięcioletnim doświadczeniu organizowania spotkań autorskich doszedłem do wniosku, że na mnie spoczywa obowiązek zorganizowania tego spotkania. No i zacząłem się zastanawiać, gdzie takie spotkanie dla szerszej publiczności [zorganizować], no bo wiadomo było, że w muzeum to mury pękną. No i wykombinowałem, że najlepiej byłoby zorganizować takie spotkanie na dziedzińcu Zamku lubelskiego. Wymierzyłem mniej więcej przestrzeń. Wyszło, mi że około 6000 można będzie tam przyjąć osób, które by chciały się spotkać z Miłoszem, bo wiedziałem, że nie tylko z Lublina ale z innych miast [przyjadą]. No, dyrektor Gałda – nieżyjący [już] - nie bardzo [to widział], bez entuzjazmu. Zresztą ja z nim wtedy trochę w konflikcie byłem [z] pewnych powodów. On ciągle był takim...