Żydzi – mieszkańcy kamienicy przy ul. Towarowej 31 - Barbara Klepacka - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Spośród Żydów, którzy zamieszkiwali tę kamienicę osobiście znałam panią Ziębową. To była – i mam nadzieję, że jest – bardzo sympatyczna osoba: otwarta, życzliwa, ale ja spotykałam ją jako dziecko, także znam ją, natomiast nie miałam z tą panią żadnych bliższych kontaktów osobistych czy towarzyskich, ale moi rodzice dobrze ją znali. Spotykałam ją, mieszkając na Kalinowszczyźnie. Potem spotykałam ją jeszcze u pani Zosi, która była koleżanką mojej mamy. Ona już nie żyje, była fryzjerką, a też mieszkała na Towarowej i pani Ziębowa czasem ją odwiedzała. Później obie mieszkały na osiedlu Prusa....