Powojenna wizyta mieszkańca kamienicy przy ul. Towarowej 31 - Barbara Klepacka - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Raz, już wiele lat temu, zdarzyło mi się spotkać pana w średnim wieku, który przyjechał z jakiejś miejscowości spod Lublina, siedział sobie na ławeczce przed kamienicą i zaczepiał dzieci, rozmawiał z nimi. Później, z rozmowy, dowiedzieliśmy się, że ten człowiek urodził się w tej kamienicy i spędził tam całe swoje wczesne lata dzieciństwa; nawet prosił niektórych mieszkańców, żeby go wpuścili do mieszkania, bo chciał obejrzeć. Ten pan mieszkał na parterze, tam, gdzie za moich czasów mieszkała rodzina Trzanowskich. Widziałam, że bardzo się wzruszył, kiedy wchodził do tych mieszkań, oglądał. Myślę, że przypomniały mu się jakieś wspomnienia z dzieciństwa, takie i miłe, i niekoniecznie, bo bardzo się wzruszył. My też to przeżyliśmy, bo widzieliśmy, że dzieją się w nim jakieś takie wewnętrzne historie i przeżywa bardzo spotkanie z tym miejscem....