Rodzina - Barbara Klepacka - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Moja babcia ze strony mamy urodziła się w Lublinie. Oni mieszkali na ulicy Wapiennej, za Politechniką Lubelską. Dziadzio był repatriantem z terenów wschodnich i w czasie wojny przebywał tu na kwaterach i tak poznał babcię. Babcia była wtedy wdową z dwójką dzieci. Po powrocie z Berlina ożenił się z nią i tutaj został. Ponieważ rodzina dziadzia została wymordowana w czasie wojny, on stwierdził, że nie ma już po co tam wracać i po wojnie w ogóle już nie był na tamtych terenach, tylko został w Lublinie. Jeśli chodzi o rodziców mojego taty, to babcia pochodziła z miejscowości Górne, tam mieszka jeszcze część rodziny, natomiast o dziadku nie wiem, skąd pochodził, chyba gdzieś z okolic Marysina, ale dokładnie nie potrafię powiedzieć z jakiej miejscowości....