Działalność w Stowarzyszeniu Szarych Szeregów - Wanda Łazowska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wkrótce, we wrześniu [2010], jadę na spotkanie z młodzieżą. Jest święto powstania Szarych Szeregów, a ja jeszcze jestem czynna, jestem wiceprezesem Stowarzyszenia Szarych Szeregów. Mamy pod opieką szkoły, gimnazja imieniem Szarych Szeregów w Lublinie, Zemborzycach, Kraśniku i Puławach. Teraz jedziemy do Kraśnika, a później do Zemborzyc – tam mam taką swoją klasę, gdzie mam spotkania z uczniami. W Kraśniku będzie teraz odsłonięcie tablicy pamiątkowej. Dwa lata temu postawiliśmy pomnik w Zemborzycach. Bardzo ładny, przy szkole, jest pomnik, a naokoło są kamienie, głazy z nazwiskami i pseudonimami kolegów czy koleżanek, którzy polegli w czasie okupacji, a także tych, którzy umierają teraz – te głazy kładzie się koło pomnika. Młodzież przyjmuje moje opowieści o tamtych czasach z zainteresowaniem. Kraśnik jest wyjątkowo patriotyczny. W Zemborzycach też już jest dużo harcerek, wciąż zapisują się...