Dzielnica żydowska w Lublinie - Wanda Łazowska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na naszej ulicy Granicznej mieszkało bardzo mało Żydów, było może ze trzech, czterech pojedynczych lokatorów żydowskich, może jedna rodzina. Najwięcej ich było na takich uliczkach, jak Lubartowska, Furmańska, Cyrulicza, Krawiecka, Wodopojna. Znałam te uliczki. Na Furmańskiej mieszkała moja koleżanka z harcerstwa, Iza, która później była w Szczecinie, chodziłam do niej uczyć się. Ona też była ze mną w konspiracji, a czasami miałyśmy zbiórki po domach; to u jednej, to u drugiej koleżanki, a czasami w parku. Różnie było. Poza tym na ulicy Bonifraterskiej, czyli obecnej Biernackiego, mieszkała moja koleżanka, z którą chodziłam do szkoły, więc tam do niej też czasami chodziłam. Na ulicy Kowalskiej, Targowej mieszkali Żydzi i przeważnie były to ulice handlowe. Tam znajdowały się sklepiki. Czasami chodziłam tam do sklepu z mamą, jak coś trzeba było kupić,...