Gimnazjum kanoniczek na Podwalu - Wanda Łazowska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Powiedziano nam, że na razie zawieszamy swoją pracę harcerską i idziemy się uczyć. Ja uczyłam się u kanoniczek na ulicy Podwale. W tej szkole do południa uczyłyśmy się my, a ponieważ gimnazjum Staszica zajęli Niemcy, to młodzież męska ze Staszica uczyła się tam, w naszej szkole, po południu. Potem zlikwidowali tą szkołę, a myśmy przeszły do klasztoru i całe dwa lata gimnazjum uczyłam się w klasztorze sióstr kanoniczek. Niemcy oficjalnie zabronili nam nauki. Zadecydowali, że takiej szkoły nie ma. Ale siostra przełożona była z pochodzenia Niemką czy pochodzenia francusko-niemieckiego, nazywała się Laura Lefler, i dostała pozwolenie na prowadzenie gimnazjum handlowego. Skorzystałyśmy z tego i po prostu tam się uczyłyśmy przez dwa lata....