Szkoła Podstawowa nr 9 im. Narcyzy Żmichowskiej - Wanda Łazowska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Chodziłam do szkoły podstawowej, która mieściła się przy ulicy Dolnej Panny Marii, to była szkoła nr 9 imienia Narcyzy Żmichowskiej. Dwa lata chodziłam do tej szkoły, później została ona przeniesiona na ulicę Strażacką i mieściła się w nowo wybudowanym gmachu Domu Strażaka. Tam szkoła miała swoje lokum do II wojny światowej. Szkoła na ulicy Dolnej Panny Marii była bardzo uboga. Cała ulica Dolna Panny Marii to były takie małe domki, z wyjątkiem kilku domów w pobliżu szkoły. Ulica była okropna, bo była brukowana kocimi łbami, nie było chodników; od Wojewódzkiego Domu Kultury, czyli od kościoła bernardyńskiego, po prawej stronie nie było chodników, tylko takie klepisko i górki, a wysoko na tych górkach były przylepione domki. Zdaje mi się, że te domki jeszcze tam stoją, może są trochę zmodernizowane, ale nadal są. Z lewej strony od kościoła bernardyńskiego szły ogrody, łąki, a jak się zeszło w dół, to była ta szkoła....