Ulica Rusałka - Wanda Łazowska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Od ulicy Dolnej Panny Marii wychodziła droga na Rusałkę. Ulica Rusałka była błotnista, bita droga, taki trakt, a naokoło były łąki. Dopiero potem po jednej stronie zrobili działki, a po drugiej jeszcze zostały łąki. Następnie był tam jeszcze taki duży ogród. Rusałka prowadziła do ulicy Zamojskiej. Przy Rusałce były organizowane targi, gdzie sprzedawali drób, ptactwo, psy. Targ był też przy ulicy Świętoduskiej, ale tam nie było ptactwa, zwierzyny; a przy Rusałce był targ z ptactwem. Nawet dosyć długo on się utrzymywał. Odbywał się chyba co sobotę. Potem przyjeżdżały tam cyrki, ale to było już potem, jak powstały te ogródki działkowe. Jedna część po prawej stronie była ogrodzona, było troszkę chodnika i pomału zaczęli to już jakoś modernizować....