Krakowski Teatr STU - Olga Stokłosa - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Byłam w Instytucie Sztuki, gdzie pisałam doktorat. Niestety nie potrafiłam znaleźć żadnego tematu, który mnie interesował. Wtedy dowiedziałam się o teatrze awangardowym w Krakowie, Teatrze STU. Szybko spakowałam manatki i pojechałam tam. [Krakowie] na początku uczyłam historii teatru, potem było Studio Teatralne, dla takich ludzi, którzy chcieli robić teatr, ale musieli się czegoś nauczyć. Prowadziłam tam wykłady z historii teatru greckiego, co nikogo, oczywiście, nie interesowało. Sama uczestniczyłam w zajęciach teatralnych, i dosyć szybko zaczęłam grać. Osiem lat [spędziłam] w Teatrze STU. Właściwie we wszystkich najważniejszych przedstawieniach brałam udział. Miałam też zabawną sytuację, ponieważ zdawałam egzamin eksternistyczny, na którym, oczywiście, kto był? Pan profesor Bardini, który powiedział: „Jak Pani bardzo kocha teatr, to się kiedyś spotkamy.” Rzeczywiście spotkaliśmy się, co prawda w innej...