Zapamiętany obraz Janusza Krupskiego - Maciej Sobieraj - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kilka różnych obrazów się pojawia. To jest przede wszystkim nasze funkcjonowanie na KUL-u, bośmy się na dziedzińcu spotykali, w barku się spotykaliśmy i [obraz] Janusza dyskutującego, bo gdzieś zawsze żeśmy byli w jakiejś sytuacji dyskusji. Janusz w sposób naturalny zabierał głos, dyskutowaliśmy i to jest właśnie ten moment spotykania się na KUL-u i dyskusji, i uczestnictwo w tym Janusza, który nie był taki emocjonalny w dyskusji, tylko z takim dużym spokojem dyskutował. Były momenty, że jakoś tak się angażował, ale zawsze to był taki dystans. I ja takiego Janusza zdystansowanego widzę, takiego, który nie przywiązuje wagi do pewnych spraw – do ubioru nie przywiązywał wagi zupełnie, on chodził w takiej starej marynareczce albo w jakimś sweterku, wolał na książki wydać pieniądze niż na jakieś ubranie. I po prostu taki podchodzący z dystansem nawet do różnych słabości ludzkich i tak dalej, nie potępiał specjalnie,...