Powojenna edukacja i praca - Bronisława Kokowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kończyłam szkołę trzyletnią krawiecką. Pracowałam krótko w swoim zawodzie, a później przeniosłam się do pracy w banku. Tam pracowałam do emerytury, dlatego że dawniej nie było tak wymagane wykształcenie, jak obecnie. Ważne było tylko, czy się człowiek nadawał do tej pracy, a ponieważ nadawałam się, to przesiedziałam w banku prawie trzydzieści lat, do emerytury. Pracowałam w Wydziale Skarbowo-Kasowym w banku w Lublinie – pracowałam przy pieniążkach. Teraz jest to Kredyt Bank, przedtem: Zamiejscowy, albo Drugi, Oddział Miejski – te nazwy się zmieniały – mieścił się na rogu ulicy 3 Maja i Krakowskiego Przedmieścia, w samym centrum. Pracowałam tam od 1962 roku do 1991, kiedy skończyłam już sześćdziesiąt lat i odeszłam na emeryturę. Początkowo nie lubiłam tej pracy, jednak później polubiłam ją bardzo. Chodziłam...