Szkoła podstawowa w Konopnicy - Bronisława Kokowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Chodziłam do szkoły podstawowej w Konopnicy. Tam już przed wojną był piętrowy dom, i jest do dzisiaj, przy szosie na Bełżyce, wyłożonej kocimi łbami. W tej szkole byłam przez kilka lat. Moją wychowawczynią była pani Zajączkowska, to była surowa nauczycielka, ale taka jak lubię. Potrafiła nauczyć. Tak bezbłędnie pisałam, że moje zeszyty były w górze, nie robiłam błędów. Ona wymagała, ale to była dla mnie idealna nauczycielka. Lubię takich surowych ludzi, którzy potrafią coś zrobić. Słyszałam – nie wiem czy to prawda – że ona dla partyzantów nawet chleb zbierała. Mieszkała na stacji w Motyczu, w takim murowanym domu. Jako nauczycielkę wspominam ją bardzo dobrze, bo potrafiła nauczyć. W 1939 roku Niemcy zajęli szkołę, więc musieliśmy przerwać naukę. Przez rok uczyliśmy się...