Język polski - Filippo Abisso - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mówię po włoski, hiszpańsku, rosyjsku, angielsku i trochę po polsku. Studiowałem angielski, pozostałych języków nauczyłem się podróżując, słuchając. Obecnie uczę się polskiego prywatnie. To bardzo trudny język, jednak podoba mi się i chcę się go nauczyć. Szczególnie ciężka jest dla mnie wymowa i struktura, która bardzo różni się od włoskiej. Skomplikowana jest także gramatyka i odmiana przez przypadki. Oglądam filmy po polsku, słucham muzyki, zaczyna mnie interesować kultura, coraz więcej rozumiem. Ostatnio słucham dużo grupy “Dżem” i “Hey”. Poza disco polo, podobają mi się wszystkie gatunki muzyki. Ostatnio obejrzałem 3 filmy Andrzeja Wajdy: „Katyń”, który wywarł na mnie bardzo duże wrażenie, „Ziemia Obiecana” i „Popiół i diament”. Moje ulubione słowo w języku polskim to “październik” w dopełniaczu....