Mocne i słabe strony Lublina - Filippo Abisso - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wydaje mi się, że siła miasta tkwi w Uniwersytecie. Przyciąga obcokrajowców z różnych programów wymian: Erasmus, AEGE, itp., jest siłą napędową. Myślę, że nie mógłbym mieszkać w Lublinie, gdyby nie było tutaj Uniwersytetów. Słabe punkty...czasami mam wrażenie, że to mentalność ludzi. Poza środowiskiem uniwersyteckim, ludzie nie są tak otwarci. Większość to osoby starsze, które są przyzwyczajone do spokojnego, regularnego trybu życia. Potrzebne jest lotnisko, ponieważ podróż do Krakowa lub Katowic, skąd zazwyczaj lecę do domu, trwa aż 6 godzin. Podoba mi się Lublin, jednak myślę, ze powinien lepiej się promować. Mało osób tutaj przyjeżdża. Może trzeba uruchomić jakąś stronę w Internecie po angielsku, która zachęci turystów do przyjazdu. Kolejny problem to brak hoteli, nie widziałem zbyt wielu miejsc,...