Przyjazd do Polski - Filippo Abisso - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Przyjaciele radzili mi, aby spróbować w Polsce. Na początku postanowiłem przyjechać tylko na próbę i jeśli w Polsce się nie powiedzie, szukać pracy w innym kraju. Okazało się jednak, że się udało- znalazłem pracę i mieszkanie i zostałem w Warszawie na kilka miesięcy. Przyjechałem do Katowic ponieważ były tam najtańsze loty z Włoch. Zostałem tam dwa miesiące i szukałem pracy przez Internet. W ten sposób znalazłem ogłoszenie szkoły językowej w Warszawie, która szukała nauczyciela języka włoskiego. Odpowiedziałem na nie i otrzymałem pracę. Zaraz po przyjeździe wynająłem pokój w mieszkaniu i rozpocząłem pracę. W Warszawie mieszkałem jednak krótko- od marca do października. Miasto nie przypadło mi do gustu, cały czas szukałem więc miejsca, w którym mógłbym poznać prawdziwe, autentyczne polskie życie. W stolicy mieszka bardzo wiele osób, które przyjeżdżają tam robić karierę i z miastem wiąże ich...