Pobyt w Rosji - Filippo Abisso - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Decyzję o wyjeździe podjąłem także trochę z desperacji. Po kilku miesiącach bezskutecznych poszukiwań dobrej pracy, byłem bardzo zmęczony tą sytuacją. Postanowiłem wysłać swoje CV za granicę, nie tylko do Rosji. Pozytywną odpowiedź otrzymałem jednak tylko z Rosji. Można więc powiedzieć, że pojechałem tam dlatego, że to Rosja wybrała mnie, nie dlatego, że to ja wybrałem ten kraj. Mieszkałem w Rosji ponad cztery lata, od 2001 roku Skończyłem studia w marcu 2001 roku a w październiku 2001 roku byłem już w Rosji. Wyjechałem w lecie 2005 roku. Europa Wschodnia bardzo mi się spodobała i od tego czasu już zawsze mieszkałem tam. Rosja przypadła mi do gustu, to chyba mój ulubiony kraj. Może jest to odrobinę banalne, ale bardzo podobała mi się wielkość tego państwa, te rozciągające się w nieskończoność tysiące...