Symbolika „Shrine” - Tadeusz Mysłowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Moja praca zaczęła się rozwijać i ja szamotałem się z samym sobą, bo wiedziałem, że muszę zrobić coś, co przerośnie moją małą osobę, ale wierzyłem trochę w siebie i wierzyłem w tych ludzi, których zaadoptowałem do swojego projektu. I stopniowo projekt dojrzewał, trochę zmieniał swoją formę, zmieniał swoją jakąś globalną koncepcję, były wzloty i upadki. Majdanek obserwował mnie, co ja zrobię i nie wiedział czy sobie z tym poradzę, ale pomału zaczęło to się jakoś ujawniać, zaczęły się ujawniać kule, które symbolizowały poszczególne nacje tego tragicznego obozu koncentracyjnego, bo tu zginęło pięćdziesiąt pięć nacji. Każda kula reprezentuje jedną nację i jest pięćdziesiąt pięć kul, w których delikatnie tli się żarówka symbolizująca życie i pięćdziesiąt pięć kul umarłych, leżących na żwirze. Jeden żwir jest czarny i to jest śmierć, drugi jest biały i to jest jakaś efemeryczność. Przesuwając się stopniowo od...