Grupa Zamek - Tadeusz Mysłowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Stare Miasto i Grupa Zamek to było coś bardzo organicznego. Pamiętam, że była klubokawiarnia na zamku i to było takie centrum bohemy Lublina. W czwartej klasie właśnie chodziliśmy do tego klubu i tam przychodzili też ludzie z Grupy Zamek, bo właśnie tam ta grupa miała swój początek. Drugim takim miejscem, które było bardzo dla mnie ważne, był EMPiK na Krakowskim Przedmieściu. W tym EMPiKu można było dotknąć zagranicznych gazet i oni zawsze robili bardzo ciekawe tematyczne gazetki w witrynach tego EMPiKu, co się dzieje na świecie. To była taka pierwsza kronika, którą można było z ulicy obejrzeć. Ja też byłem z tego zadowolony, bo pamiętam, że zawsze wpadałem i oglądałem z dwóch stron EMPiK. To były takie serwisy, które agencja prasowa wysyłała do poszczególnych miast i właśnie EMPiK był takim teatrem tych serwisów. Były niesamowite gazety prasy zagranicznej i polskiej, można było pójść i w ładnym...