Pojedynek czołgów - Włodzimierz Chętko - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na własne oczy widziałem pojedynek „Tygrysa” – czołgu niemieckiego - z ruskimi czołgami. Od ulicy Zamojskiej przyjechał sobie „Tygrys”. Stanął na Królewskiej, działem oczywiście zwrócony w kierunku na Ratusz. Tam topografia wygląda w ten sposób, że Królewska od Ratusza patrząc na wysokości Jezuitów ma i spadek w dół, i łuk trochę. Za tym łukiem i w tym nazwijmy „ dołku” stał ten „Tygrys”. Żołnierz z tego „Tygrysa” wyszedł sobie i doszedł do, jak patrzymy znowu od Ratusza w stronę na Plac Katedralny, to ten Plac Katedralny z lewej strony na vis-a-vis dosłownie kościoła Jezuitów ma duży taki budynek, kamienicę narożną. I ten Niemiec stanął sobie, a dokładnie mówiąc na jednym kolanie przyklęknął za narożnikiem tego budynku i wyglądał zza tego narożnika w stronę do Ratusza. On wiedział dlaczego tam czekał, bo oni musieli mieć również swój zwiad i wiedzieli o tym, że czołgi ruskie idą od Lubartowskiej. A to...