Bombardowania Lublina - Kazimierz Podbielski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pierwsze bombardowanie było drugiego września [1939 roku], na lotnisko i tam z ojcem żeśmy poszli i oglądali, był jeden dom zburzony po prawej stronie, tam zginęło kilka osób. Duże bombardowanie było dziewiątego września, byliśmy w piwnicy wtedy. Najbliżej bomby spadły, wydaje mi się, na sąd okręgowy, tylko tam była chyba niewypał, albo coś zburzyły. Pierwszy uszkodzony budynek to był ten narożny, na rogu Hipotecznej i Chopina, róg oderwany. Potem był Poznański Dom Odzieży i sklep materiałów piśmiennych Braci Kestenberg - to było spalone. Następne bomby spadły na Plac Litewski, samochody były spiętrzone, pamiętam to. Tam parę bomb rzucili na Placu Litewskim, jeszcze kino "Corsa" tam było uszkodzone. Potem hotel Victoria, przy poczcie tutaj, kino "Stylowy", tam gdzie Czechowicz zginął. I tam jak myśmy z ojcem wyszli to pamiętam, że jakaś pani wyrzucała wszystko z balkonu, bo jej dom się palił. To...