Świadek egzekucji przy alei Piłsudskiego - Kazimierz Podbielski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Świadek egzekucji przy Alejach Piłsudskiego Byłem świadkiem rozstrzelania trzydziestu ludzi za mostem na Alei Piłsudskiego. Akurat jechałem rowerem i mnie zatrzymali. Widziałem jak po dziesięciu ich rozstrzeliwali, byli kajdankami po dwóch związani. Poza tym były afisze te wszystkie, które się czytało, którzy są przeznaczeni do rozstrzelania. Na moich oczach gonili i zabili człowieka. To jeszcze mieszkaliśmy na Skłodowskiej i krzyk był taki, ja naturalnie wyleciałem i tutaj jak wchodzi się do banku, to Bank Rolny przed wojną był a teraz jest Bank Polski, a naprzeciwko stał policjant Schutzpolizei, oni go gonili i strzelili w czaszkę. Pewnie to był czterdziesty pierwszy rok. Byłem na stacji Puławy Miasto, to się nazywało Ruda Czechowska w czasie okupacji, i widziałem...