Sytuacja Żydów i Polaków podczas okupacji - Kazimierz Podbielski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Naprawdę trudna była sprawa przechowania Żydów w Lublinie, bo w Warszawie przechowywało się, tak jak teraz podają, 28 tysięcy Żydów. W dużym mieście tak, ale tutaj to właściwie było niemożliwe. Nas wyrzucili ze Skłodowskiej, potem ojca aresztowali, potem wyrzucili na ulicę 3 Maja. Ja tam byłem do czterdziestego czwartego roku na 3 Maja, a w marcu poszedłem mieszkać do ciotki na Zamojską. Na tej Zamojskiej byłem chyba dwa miesiące, też nas wyrzucili gdy jak front się cofał. Wtedy ciotka dostała pokój na Dolnej Panny Marii. Dostawało się termin, różnie bywało. Tak jak pierwszy dom właściwie w Lublinie, który dostał natychmiastowy nakaz opuszczenia w ciągu chyba dwóch godzin, to widziałem, to było Chopina 8. I ludzie wyrzucali miękkie rzeczy przez okna, a meble musieli zostawić. Żydzi mówią właśnie o tym, że Polacy zabrali meble czy coś, ale te meble to nie miały wartości, a te dobre meble...