Powroty i wyjazdy Żydów - Kazimierz Podbielski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Spośród Żydów, którzy wrócili z Rosji, bardzo dużo przeszło przez gabinet dentystyczny Dobrowolskiego. On tam jako technik nie miał prawa przyjmować, ale przyjmował pacjentów jeżeli chodzi o protetykę. Zatrudniał też lekarzy dentystów i oni zajmowali się leczeniem. I ci Żydzi wracający z Rosji to oni wszyscy od razu chcieli wyjechać na Zachód, bo dla nich nie było tutaj miejsca. Poza tym bali się, bo ten pogrom, bo mówiło się o trzeciej wojnie. Nie jest prawdą, że Żydzi musieli wyjechać z Polski, oni chcieli, bo ja z wieloma rozmawiałem przecież. Oni się mnie pytali gdzie ja się przechowałem, bo byłem w środowisku żydowskim jako Polak, a oni myśleli, że ja jestem Żydem. Tak to się wszystko potoczyło, że część ludzi została na tych mieszkaniach pożydowskich, ze względu na trudne warunki materialne, bo nikomu się tutaj nie powodziło dobrze....