Ocena sytuacji między Polakami a Żydami - Kazimierz Podbielski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mówienie o jakimś pogromie i złym stosunku Polaków do Żydów to była nieprawda, i Żydzi kłamią w sposób nieprzyzwoity, bo nas, Polaków wyrzucili Niemcy i Polacy nie mieszkali na Krakowskim Przedmieściu, na Skłodowskiej, na Weteranów, na Chopina, nawet na Kruczej, nawet na Konopnickiej, tu wszędzie mieszkali Niemcy. Na 3 Maja były te trzy kamienice jeszcze, jak nas wyrzucili w czterdziestym drugim roku, a potem drugi raz mnie wyrzucili w czterdziestym czwartym roku stamtąd. Tak, że to była dzielnica zamieszkała wszystko przez Niemców. Niemcy burzyli na tym mieście żydowskim tam takie marne domy, a te które lepsze to są do dzisiaj, na Lubartowskiej to zostało. Polacy musieli przejść tam, mieszkać w tych domach na Bonifraterskiej, na Lubartowskiej. Część ludzi pouciekała z Lublina w czterdziestym czwartym...