Żydzi w Lublinie - Kazimierz Podbielski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W dzielnicy żydowskiej była straszna bieda. Brud i bieda. Bieda, która uderzała, bo ja należałem do innego społeczeństwa, ojciec miał tych Żydów znajomych ale to też byli inteligenci. Ci Żydzi ortodoksyjni, w chałatach, z tymi brodami, mogę powiedzieć, że wszędzie tak było, czy Kazimierz, czy Puławy, to byli biedni ludzie. Tu bardzo dużo sklepów żydowskich było. Na Krakowskim Przedmieściu też były sklepy żydowskie. Były polskie i były żydowskie. Był skład materiałów piśmiennych Braci Kestenberg, tam gdzie teraz jest księgarnia, nic tam się specjalnie nie zmieniło. Mam jeszcze czysty zeszyt z Braci Kestenberg. Żydzi zajmowali się przede wszystkim czym - kupowali te rzeczy używane, zbierali tak jak dzisiaj się zbiera tę makulaturę czy coś, ale jeżeli chodzi o zawód to byli szewcy, krawcy, rzemieślnicy,...