Praca w czasie okupacji. Dalszy ciąg edukacji - Kazimierz Podbielski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Praca w czasie okupacji. Dalszy ciąg edukacji. Siedemnastego listopada [1942 roku] poszedłem do pracy dla Landwirtschaftliche Zentarlstelle Distrikststelle, tam gdzie pracował mój aresztowany brat,i byli koledzy. Byłem najmłodszym pracownikiem wtedy. Później awansowałem na tak zwanego praktykanta i pracowałem u radcy prawnego w dziale ubezpieczeń do 22 lipca 1944 roku. Wtedy pożegnał nas dyrektor Boldt, dostaliśmy odprawę finansową i personalnie wydawał nam teczki, w związku z tym miałem całą dokumentację, że pracowałem. Później, w styczniu albo w lutym przyjechał ten pracownik mojego ojca, ten właśnie Dobrowolski, który nazywał się Izaak Dreiman, i nawiązaliśmy kontakt. Ponieważ miałem część urządzeń ojca, więc on rozpoczął tu na Furmańskiej działalność, to niby była spółka i ja zacząłem potem uczyć...