Edukacja - Kazimierz Podbielski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Kazimierz Podbielski. Urodziłem się w Lublinie, 30 stycznia 1928 roku. Szkołę rozpocząłem w wieku lat sześciu. Chodziłem do szkoły prywatnej imienia Jana Kochanowskiego na ulicę Lipową i w całej klasie wszyscy, oprócz dwóch osób, byli z tego samego rocznika. Chodził ze mną do klasy syn prezydenta Liszkowskiego, siedzieliśmy w jednej ławce i bardzośmy się przyjaźnili. Chodził do mojej klasy syn dowódcy 8. Pułku Tadeusz Załuska, w związku z tym miałem tam przyjemność częstego przebywania i jeździliśmy rowerami po 8. Pułku, tam były alejki asfaltowe. W lutym 1936 roku umarła moja mama i potem przeprowadziliśmy się na ulicę Skłodowskiej 4. Przedtem mieszkaliśmy na Kruczej, gdzie się urodziłem. W mojej klasie to wszystko była inteligencja. Chodziłem tam z bratanicą biskupa Gorala, Marysią Goralówną. Jedna dziewczynka była córką podpułkownika, Ziębińska Renata. Dwie były córkami...