Dzisiejsze spojrzenie na działalność opozycyjną w okresie przełomu - Witold Fijałkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Dzisiejsze spojrzenie na przemiany 1989 roku Dla mnie to były normalne działania, normalne wybory, ja tak musiałem robić. Nie mam poczucia, że coś ważnego robiłem. Nie wiem, myślę, że jak się zastanowię to mój udział w ważnych rzeczach był, ale to jest element, na który składa się działanie bardzo wielu ludzi. Bardzo często mam takie pewne poczucie niedosytu, że mogło być lepiej. Przedtem ludzie kierowali się takimi wyższymi racjami, teraz się kierują znacznie niższymi. To chyba tak musi być, to jest wydarzenie, to jest coś, to jest pewna motywacja, człowiek stara się wydobyć z siebie wszystko co ma najlepszego, w tych takich momentach to chyba normalna ludzka cecha. Mój przyjaciel, który zresztą w dużym stopniu ma swój udział w tym, że zostałem wciągnięty w takie rzeczy, należał do tej zdecydowanie wiodącej grupy, kiedy żeśmy przeglądali zdjęcia z...