Ludzie opozycji - Witold Fijałkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ludzie w opozycji Na pewno byli to ludzie uczciwi, to jest raz. Dwa, ludzie kompetentni, w jakimś tam zakresie. To byli ludzie z różnych środowisk, kompetencja tyczyła bardzo wielu różnych rzeczy i ta kompetencja była wykorzystywana do działania w tych właśnie fragmentach życia, w których oni działali, funkcjonowali. Trzecia rzecz to pewien... autentyczny autorytet. Autorytet to jest coś co się zjawia z nieba, samo przychodzi. O autorytet się ani nie walczy, ani nie kreuje go. Autorytet albo ktoś ma bo na to zasługuje, albo go nie ma. Autorytet to jest coś co kreują inni. Nie ja buduję swój autorytet, ja jestem taki jaki jestem i albo na ten autorytet zasługuję albo nie. Czyli wracając do tych ludzi, to właśnie to byli ludzie, którzy cieszyli się autorytetem. Dzisiaj to się tak mówi - liderzy opinii....