Przemiany - Witold Fijałkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Koniec lat osiemdziesiatych i nadchodzące przemiany Już było wiadomo, że stan wojenny, nie to, że nie przyniósł efektu, przyniósł efekty negatywne, wiadomo było, że trzeba się z tego wycofać. Jeśli się z tego wycofujemy to w kontekście jest sytuacja ekonomiczna kraju, coś z tym trzeba zrobić. Zaczynają się rozmowy między opozycją, nieśmiałe, coraz bardziej śmiałe, krystalizuje się już potrzeba i zapowiedź jakiegoś tam porozumienia. Jeżeli takie porozumienie to trzeba stworzyć pewien nowy rząd, muszą być wybory, to wszystko już się rodziło. Skoro tak to trzeba się do tego jakoś szykować, coś z tym trzeba robić. I taka była geneza tego wszystkiego, że zaczął się kształtować właśnie taki ruch obywatelski. Wtedy to się mówiło, że to był zamach na władzę, że to było nieprawomyślne bo chcą przejąć władzę. Oczywiście, że tak, coś się musiało zmienić, tamta władza musiała ustąpić i...