Krystalizowanie się poglądów - Witold Fijałkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Krystalizowanie się politycznych poglądów Nastolatki to właściwie samodzielnych przemyśleń czy samodzielnych wyborów nie dokonują albo dokonują raczej rzadko. Myślę, że na człowieka w takim wieku raczej działa ta aura czy atmosfera, w której on tkwi. I to jest to co człowiek z domu wynosi. To było tak, że ludzie jakoś się tam grupowali, czyli jeśli moi rodzice mieli jakieś poglądy to oni przyjaźnili się, spotykali, komunikowali z ludźmi z reguły o podobnym światopoglądzie, o podobnej hierarchii wartości. No i to wszystko działało na młodego człowieka. Dopiero potem pojawiają się rzeczy gdzie człowiek jest zmuszony do własnych przemyśleń. Zdarza się coś co jest niezrozumiałe. Zaczyna się analiza: dlaczego? o co chodzi? I raptem te kostki, które były do tej pory porozrzucane zaczynają się składać i to już jest okres kiedy te samodzielne przemyślenia się pojawiają, Myślę, że moje...