Kochanka Niemca - Zofia Bagan - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Była taka Polka, miała sklep z pasmanterią, ale u niej zawsze było najdrożej, ona była kochanką Niemca. Ludzie o tym wiedzieli i donieśli partyzantom. Nic by się nie stało, byłby spokój, ale ona musiała informować tego Niemca o tym, kto należał do partyzantów. Była szpiclem. Ludzie wiedzieli, że ona się zadaje z tym Niemcem i trochę się bali, bo to była nieduża miejscowość, wszystko każdy wiedział. Ona nie wiedziała o wielu rzeczach, ale spisała listę dwudziestu czterech ludzi i wydała ich Niemcom. Tą kobietę zabili partyzanci. Przyjechali do niej – dawała im dwadzieścia tysięcy – wtedy, na tamte pieniądze – żeby ją zostawili przy życiu. Miała syna dwudziestokilkuletniego, to on uciekł, a ją zabili; kazali się pomodlić – to też jakoś nie po chrześcijańsku, bo tu się modlić, a tu… ale to wojna była i zabili ją. Pamiętam nazywała się pani Kraszewska....