Ciotka - Zofia Bagan - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Siostra ojca bardzo żałowała ojca, mówi: „Niemcy ich zabiją, żydowskiego dzieciaka wzięli na wychowanie; zabiją ich Niemcy!” Nie wiem co dokładnie sąsiadom mówiła, w każdym bądź razie po całej okolicy chodziła i gdzie tylko poszła tak mówiła, że wszystkich zabiją, mówi: „I nas jeszcze jak dopadną, jak się dowiedzą, to i nas jeszcze zabiją, bo to przecież rodzina.” Mama to tam ją czasami, jak to się mówi, objechała po prostu, żeby dała spokój. A ojca to nie było. Zresztą, ja nie wiem jakie oni mieli relacje, ta ciotka z ojcem, nie wiem o czym rozmawiali. A przez to rozpowiadanie narażała wszystkich jeszcze bardziej. Są ludzie dobrzy i są ludzie źli. Bo gdyby tak, ja tak sobie myślę sama, że jak my byśmy mieli majątek jakiś, to ludzie by nam zazdrościli i być może by donieśli, bo jak by nam się dobrze powodziło, mieli byśmy lepiej od...